DOBRODOŠLICA SUDIONICIMA

Dobrodošli u Rijeku na II. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini. Prije dvije godine ovdje se okupilo gotovo 150 stručnjaka iz 15 petnaest zemalja, održano je 40 predavanja, razgovaralo se, izmijenjena su iskustva, stečena nova prijateljstva.
 
Uz pomoć svjetskih stručnjaka za industrijsku baštinu, Rijeka za buduće naraštaje nastoji sačuvati najvrednije iz bogate riječke industrijske povijesti. U žarištu zanimanja prošle konferencije bila je povijest riječke tvornice torpeda u povodu 150. obljetnice početka njezina rada.
 
Ove se godine obilježava 120 obljetnica početka rada riječkog vodovoda, pa je ovogodišnji moto konferencije: Rijeka – grad na vodi i moru. Na konferenciji očekujemo predavanja i razgovor vezan za opstanak grada Rijeke i život njezinih građana na Rječini i obali Jadranskog mora, ali su dobrodošla i predavanja i rasprave o općim temama industrijske baštine. Zadnjih desetljeća mnoge su industrije napuštene, trgovački su putovi izmijenjeni, svijet se ubrzano mijenja. U svemu tome glas stručnjaka treba biti presudan u odlučivanju o onome što treba sačuvati za buduće naraštaje, a što se može prepustiti povijesnom zaboravu.
 
Želimo da se u Rijeci osjećate ugodno, da vam susreti na ovom skupu budu korisni u stručnom pogledu te da učvrstite postojeća prijateljstva i steknete nova.

Miljenko Smokvina
predsjednik Organizacijskog odbora i
predsjednik udruge PRO TORPEDO Rijeka