DOBRODOŠLICA SUDIONICIMA

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozvati vas na I. međunarodnu konferenciju organiziranu u povodu 150. obljetnice početka rada riječke tvornice torpeda. Ova prva konferencija organizira se s namjerom ukazivanja na najvrednije u riječkoj industrijskoj baštini i željom da se dio te baštine na najbolji način vrednuje i sačuva.

Na području Rijeke brojne su industrije u najnovije tranzicijsko doba doživjele bitne promjene te su neki njeni dijelovi prestali raditi ili su dobili nove namjene. Rijeka je tradicionalno industrijsko i lučko središte ovog dijela Europe. Jedna mala ljevaonica metala koja je tu prije stoljeće i pol počela svoj život, kasnije je postala moderna brodogradnja te se razvila u prvu tvornicu torpeda na svijetu. Riječka je tvornica razvijala najmoderniju tehnologiju. Tu se sustavno istraživalo i testiralo nove proizvode. Riječki proizvodi prodavali su se po cijelom svijet, a Rijeka je bila jedno od središta svjetske industrijske revolucije.

Prva riječka konferencija o industrijskoj baštini tvornice torpeda ima cilj potaknuti svijest o potrebi čuvanja povijesnih tragova najznačajnije riječke industrije. U Rijeci se torpeda ne proizvode već desetljećima, a prazni prostori tvornice u posljednje vrijeme dobivaju nove namjene. Otvaraju se diskusije što učiniti s tim napuštenim tvorničkim prostorima, te kako sačuvat i zaštiti najvrednije spomenike riječkoga industrijskog nasljeđa.

Konferencija je zamišljena kao mjesto izmjene iskustava o čuvanju industrijske baštine. U žarištu je valorizacija prostora ex. tvornice torpeda u Rijeci, ali želi se doći i do načelnih stajališta o tome kako sačuvati baštinu industrijske kulture u Rijeci i Hrvatskoj. Međunarodni karakter konferencije treba pomoći u sagledavanju našeg mjesta u svjetskoj industrijskoj baštini. žele se čuti svjetska iskustva te da se, u suradnji sa svijetom, sačuva najvrednije za buduće naraštaje.

Na riječkoj međunarodnoj konferenciji očekuju se brojni sudionici iz Hrvatske, Europe i Amerike. Rijeka će biti mjesto susreta stručnjaka koji se bave industrijskom prošlošću, eksperata za povijest tehnologije, stručnjaka za povijest pomorstva, brodogradnje i ratne mornarice. Konzervatori, arhivisti, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti, građevinari, ekonomisti, gradski planeri, urbanisti, muzeolozi, muzejski kustosi, svi oni svojim će sudjelovanjem pridonijeti interdisciplinarnosti, zanimljivost i sadržajnosti skupa.

Organizatori žele da ova konferencija postane riječka tradicija te da se tema industrijske baštine u Rijeci uvrste u raspravu svake dvije godine. Konferencija je zamišljena kao mjesto razmjene iskustava, kao tribina za iznošenje ideja i prijedloga, kao mjesto sklapanja novih poznanstava i prijateljstava.

Miljenko Smokvina, Predsjednik Organizacijskog odbora